بررسی و کنترل مالیات اشخاص(حقیقی و حقوقی)
در تعریف درآمد اتفاقی طبق ماده 119 قانون مالیاتهای مستقیم، هر درآمدی که بهصورت نقدی یا غیرنقدی که شخص حقیقی یا حقوقی بهصورت بلاعوض و یا از طریق معاملات محاباتی (معاملهای که با ارزش غیرواقعی و مبلغ پایین انجام شود) یا بهعنوان جایزه به دست آورد، آن شخص مشمول مالیات اتفاقی خواهد بود.
اگر کسی مالی را در قبال دریافت چیزی به شخصی بدهد، یا کسی در قرعهکشی جایزهای نصیبش شود نیز شخص منتفع مشمول این مالیات خواهد بود.
اگر این درآمد اتفاقی بهصورت نقدی باشد، مالیات مطابق با قیمت روز اخذ میشود و اگر غیرنقدی باشد، مشمول مالیات قرار میگیرد.
نرخ مالیات بر درامد اتفاقی چه مقدار است؟
نرخ مالیات بر درآمد اتفاقی برای اشخاص حقیقی، نرخ مقرر در ماده 131 ق.م.م بوده و برای اشخاص حقوقی، به استناد رأی شماره ۲۰۱/۱۴۳۰۲ مورخ ۱۳۸۸/۰۸/۰۳ هیأت عمومی شورای عالی مالیاتی، نرخ 25% موضوع ماده 105 ق.م.م اعمال میشود.
مالیات بر درامد اتفاقی در ملک
به طور معمول، اداره مالیات بر اساس ارزش منصفانه و قیمت روز ملک یا محصول، میزان مالیات بر درآمد اتفاقی را محاسبه میکند. بهعنوان مثال اگر ارزش واقعی یک ملک بالاتر از ۵۰ میلیارد تومان باشد، بر اساس نرخ ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم، مالیات برای ملک تعیین میشود.
ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم اشاره به چه موضوعی دارد؟
برای تفسیر ماده ۱۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم نیاز است تا ماده ۱۳۱ را هم بررسی کنیم. نرخ مالیاتی که در ماده ۱۱۹ برای مالیات بر درآمد اتفاقی تعیین میشود، بر اساس ماده ۱۳۱ این قانون است. در این ماده، بر اساس میزان درآمد یا ارزش خرید و فروش، مالیات تعیین میشود.
برای درآمد تا میزان ۵۰۰ میلیون ریال، مالیات سالانه ۱۵ درصد در نظر گرفته میشود.
برای مازاد ۵۰۰ میلیون ریال تا سقف یک میلیارد ریال، نرخ مالیات ۲۰ درصد به صورت سالانه تعیین میشود.
نسبت به اضافه بر یک میلیارد ریال درآمد، مالیات سالانه با نرخ ۲۵ درصد تعیین میشود.
از این رو برای مثال ملک ۵۰ میلیارد تومان که به صورت محاباتی معامله شده است، مالیاتی بر اساس قیمت ۵۰ میلیارد تومان و با نرخ ۲۵ درصد سالیانه برای آن تعیین میشود.
تا چه زمان میتوان مالیات بر درامد اتفاقی را پرداخت نمود؟
مودیان مالیات بر درآمد اتفاقی وظایفی بر عهده دارند که بر اساس ماده 126 و 123 قانون مالیاتهای مستقیم وضع شدهاند.
طبق ماده 123 ق.م.م شخصی که بهصورت دائم یا موقت بلاعوض منافع مالی را از شخص دیگری دریافت میکند، موظف است تا مالیات منافع هرسال را در سال بعد پرداخت کند. طبق ماده 126 ق.م.م اشخاصی که مشمول مالیات بر درآمد اتفاقی هستند باید اظهارنامه مالیاتی خود را درمورد منافع موضوع ماده 123 ق.م.م به طور سالانه تا آخر اردیبهشت سال بعد و در سایر موارد تا آخر ماه بعد از تاریخ اخذ درآمد یا تعلق منافع، به اداره امور مالیاتی مربوط ارائه داده و مالیات مربوطه را پرداخت کنند.